Masaža

Masaža je zdrava i korisna. Ona ubrzava cirkulaciju krvi u mišićima i koži i duže održava tkivo elastičnim i zategnutim. Kako razmjerno malo ljudi - zbog nedostatka vremena ili financijskih mogućnosti - odlazi redovno profesionalnom maseru, evo nekoliko uputa za masiranje koje se svakodnevno može provoditi kod kuće:
Ako se masirate sami, morate znati da je masaža samo onda svrsishodna ako se pravilno provodi, tj. najprije se vrućom vodom otuširajte, jer je tkivo iza toga osobito podatno, zatim utrljajte u kožu odgovarajuće ulje za masažu da koža postane gipka.
Jutarnji tuš podesite tako da mlaz vode bude što jači. Time se opušta muskulatura, što je već jedna vrsta masaže.
Mlohave mišiće nadlaktice možemo masažom opet učvrstiti tako da ih masiramo najprije cijelom rukom a zatim dobro izgnetemo.
Da grudi očvrsnu treba dnevno rukom lagano kružiti tri puta desno i tri puta lijevo preko cijele dojke.
Zategnute vratne mišiće treba masirati od korijena kose u smjeru leđa, a zatim vršcima prstiju taj dio vrata dobro izmasirati.
Tko pati zbog mlohavih mišića bedara i stražnjice, može nabaviti aparat za masažu, koji zamjenjuje ručnu masažu. Stegna treba čvrsto trljati obim rukama, a zatim ih dobro izgnječiti, i na kraju lagano izmasirati vršcima prstiju.
Važna napomena: masaža se ne smije provoditi kod upalnih procesa kože, zatim kod proširenih vena i kod svježih ozljeda, osobito ako su rane prije krvarile.

Nema komentara: